Fotogroep Lumière zet Licht op Altena

Fotogroep Lumière bestaat 35 jaar! Voor die gelegenheid hebben de ruim twintig leden een kleine vijftig foto’s geselecteerd die een beeld geven van alle moois dat Altena te bieden heeft. Van 17 oktober tot eind december 2019 zijn deze tijdens de openingstijden van de bibliotheek te bewonderen in De Werf in Woudrichem.

De foto’s zijn gemaakt binnen vier verschillende disciplines. Van het weidse landschap van Altena zijn de meeste beelden gemaakt, maar ook van de architectuur in de streek zal de bezoeker van de expositie veel foto’s aantreffen. Wat kleiner in aantal is het aantal portret- en straatfoto’s en de beelden waarin onze fotografen creatief met alle moois in Altena zijn omgegaan.  Niet voor niets heeft de expositie van Fotogroep Lumière de titel “Licht op Altena” meegekregen.

Op woensdag 16 oktober om 19.30 uur zal de jubileumexpositie van Fotogroep Lumière officieel geopend worden door wethouder Paula Jorritsma. U bent van harte uitgenodigd. De meeste leden van de fotogroep zullen dan aanwezig zijn om desgewenst hun foto’s toe te lichten. Allemaal zijn het enthousiaste amateurfotografen die graag met elkaar op pad gaan en die elkaar doorlopend verder brengen op het gebied van techniek, mogelijkheden en apparatuur. 

Cursus 2019

We bieden weer onze jaarlijkse, unieke, cursus aan!

Leren hoe je met je spiegelreflex camera (of systeemcamera met M stand) kan fotograferen?

Geef je dan nu op voor onze voornamelijk praktijkcursus op!
vol = vol dus meld je nu snel aan.

Klik hier voor meer informatie.

Spreker Alice van Kempen

Woensdag waren we weer bij elkaar,
Het was weer leerzaam echt waar!

Alice van Kempen heeft ons veel verteld
wat ze maakt ndaarvan sta je versteld!

Haar werk in uniek in de wereld van (f)urbex,
Als je er naar kijkt sta je perplex!

Dank voor de inspiratie,
Het geeft ons als groep weer foto motivatie!

Opaalkust uitje 2018

Verslag van het weekend naar de Opaalkust

En daar liepen we dan op vrijdagmiddag 5 oktober2018 in Boulogne-sur-Mer. Dat dit een goede locatie is voor het jaarlijkse uitstapje werd bij het binnenrijden van Boulogne reeds duidelijk. Lumière blijkt in dit stadje een eigen parkeerplaats te hebben van maar liefst 450 plaatsen. Na een uur of twee in het zonnetje te hebben gelopen waarbij al zeer veel foto’s werden gemaakt gingen we naar de kust in het dorpje Audresselles voor een fraaie zonsondergang. Er was veel te zien hier. Lastig om te bepalen waar een mooie foto van te maken: van de rotsen in het water, de patronen in het zand, de schelpjes, de rotskust met het dorpje, of juist het mooie uitzicht langs de kust. Toen de zon onder en het water hoog was, was het tijd om te gaan eten. In het dorpje bleek een rustig restaurant te zijn waar we primahebben gegeten. In het hotel in Boulogne nog wat aan de bar gedronken en toen was de eerste dag alweer voorbij.

De volgende ochtend was het vroeg dag: half 7 aan het ontbijt. Hieraan voorafgaand was er nog enige grootspraak over het fotograferen van de Melkweg. Na een lekker ontbijt gingen we op pad naar de Cap Gris-Nez. Het was een zeer indrukwekkende zonsopkomst. Veel mooie, snel veranderende kleuren schijnend op het vlakke water en de ruige rotsbodem. Wat ook indrukwekkend was, was snelheid van het opkomende water. Gelukkig is ieders apparatuur droog gebleven, dat kan niet over ieder persoon gezegd worden. Toen was het tijd voor een kop koffie bij de camper van Corrie. Wat een luxe! Als blijk van waardering voor het organiseren van dit weekend overhandigde Corrie Hans een fles “bière des deux caps”. Na een bezoek aan de top van Cap Griz-Nezen fort van Ambleteuse (hoe vaak zullen de vissers op de foto staan?) was het lunchtijd, wederom in een restaurant in Audresselles. Dat zo’n weekend goed is voor de saamhorigheid bleek wel uit de afwisseling van luid gelach en serieus gepraat.

‘s-Middags was het tijd voor “paaltjesfotografie” in Wissant. Leuk om te zien dat ieder zijn eigen stijl van foto’s maken heeft. Sommigen lopen eerst veel rond om uiteindelijk te beslissen waar een foto van te maken; anderen zien direct overal wat fotowaardigs in. Ondertussen worden heel wat tips uitgewisseld, vooral op het gebied van filters en lange sluitertijdenfotografie. Het weer is inmiddels omgeslagen en in de regen brengen we nog een kort bezoek aan Cap Blanc-Nez. Terug in het hotel, worden in de lounge weer heel wat wetenswaardigheden uitgewisseld over o.a. schoenenplanken en vuilnis buiten zetten. Na een zeer uitgebreide zoektocht naar een zeer uitgebreide maaltijd in één van restaurants die Boulogne rijk is, was het voor de meeste onder ons bedtijd.

Zondagochtend konden we uitslapen want we werden pas om 7 uur bij het ontbijt verwacht. Dat de opmerking “uitslapen” door een tweetal heel letterlijk is opgevat mocht de pret beslist niet drukken. Sterker nog: hilariteit alom. Na het ontbijt besluit de groep zich op de splitsen in een “Boulogne” en in een “Cap Blanc-Nez” groep. We kunnen ons weer prima vermaken met vissersboten, schaduwen, standbeelden, surfers, rotsen, zon, reflecties, geen zon, Engeland etc. Geen idee wat er nog meer op de honderden foto’s is terechtgekomen!

Rond het middaguur was het verzameltijd en gingen we op huis aan.

Kortom het was een geweldig weekend. Veel geleerd over fotografie maar ook andere kennis opgedaan zoals:

  • Het bestaan van zitschoenen
  • Dat koffiebekers kapot kunnen vallen
  • Dat een hoofdgerecht ook een voorgerecht kan zijn
  • Dat iedereen zich wel eens verslaapt
  • Begrijpen waar het woord o-PAAL-kust vandaan komt

Fijn dat ik daar als nieuweling bij mocht zijn!

Liesbeth van Steensel

Oktober 2018